Skip to content
GewoonGers
Voor welke ruimte in huis zoek je een deur of wand?

Wat is het verschil tussen een opdekdeur en stompe deur?

Heb je een kozijn waarin je deur valt? Dan heb je een opdekdeur of stompe deur erin hangen. Een opdekdeur is een deur die gedeeltelijk over het kozijn heen valt en een stompe deur valt helemaal in het kozijn. Wij vertellen je meer over het verschil tussen een opdekdeur en stompe deur.

zwarte deur met glas vtwonen

Opdekdeur en stompe deur: deuren voor in het kozijn

Het kozijn is het frame van de deur en houdt via scharnieren de opdekdeur of stompe deur vast. Een kozijn met deur houdt veel tocht tegen en kom je in principe in elk huis tegen. Een kozijn wordt meestal gemaakt van hout of metaal.

Wat is een opdekdeur?

Een opdekdeur valt gedeeltelijk óver het kozijn heen. Hierdoor zijn de naden tussen de deur en het kozijn niet zichtbaar en steekt de deur een stukje uit ten opzichte van het kozijn. De meeste nieuwere huizen hebben opdekdeuren, omdat deze makkelijker te plaatsen zijn dan stompe deuren.

Wat is een stompe deur?

Een stompe deur valt als het ware weg in het kozijn. Dit betekent dat de deur in gesloten stand helemaal ín het kozijn ligt. Een stompe deur vind je vooral in wat oudere huizen. Tegenwoordig worden er voornamelijk opdekdeuren en -kozijnen besteld, omdat deze gemakkelijker te plaatsen zijn. Maar door de populariteit van de wat oudere bouwstijl, zoals jaren 30 woningen, komt daarmee de stompe deur ook weer terug!

Wat is het verschil tussen een opdekdeur en stompe deur

Hoewel beide deuren in een kozijn geplaatst worden, zit er een verschil tussen stompe deuren en opdekdeuren. Een stompe deur valt volledig ín het kozijn. De zijkanten van een stompe deur zijn vlak, zodat de stompe deur geheel in het kozijn kan vallen. Je ziet de naden tussen de deur en het kozijn zitten als de stompe deur in gesloten stand staat. Een opdekdeur valt óver het kozijn heen, waardoor de naden tussen deur en kozijn in gesloten stand niet zichtbaar zijn. Een opdekdeur heeft dus eigenlijk een 'rand' die over het kozijn heen valt.

Wat is het verschil tussen een opdekdeur en een stompe deur?

Heb jij een deur in een kozijn? Dan heb je een stompe deur of een opdekdeur. Bekijk deze video om te bepalen of jij een stompe deur of opdekdeur hebt.

blauwe stalen deur gewoon gers vtwonen

Wist je dat...

GewoonGers stompe deuren op maat maakt voor jouw bestaande kozijn? Wél een make-over, maar géén gedoe met een verbouwing! Bekijk onze deuren in een van onze showrooms.

Bekijk onze showrooms

Veel gestelde vragen over de opdekdeuren en stompe deuren