Skip to content
GewoonGers
Voor welke ruimte in huis zoek je een deur of wand?

Wat is een stompe deur?

Als je een bestaand kozijn hebt en wilt weten wat voor deur je daarin hebt, heb je 2 mogelijkheden. Er zijn opdekdeuren en stompe deuren. Een opdekdeur is een binnendeur die gedeeltelijk over het kozijn heen valt. Een stompe deur is een deur die volledig in het kozijn valt. Je kunt zelf gemakkelijk zien welke deur je hebt. Hoe je dit doet en meer, vind je in dit artikel.

witte stalen deur met glas vtwonen

Stompe deur: een deur voor in het kozijn

Het kozijn is het frame van de deur en houdt via scharnieren de stompe deur vast. Een stompe deur valt als het ware weg in het kozijn. Dit betekent dat de deur in gesloten stand helemaal in het kozijn ligt. Een stompe deur vind je vooral in wat oudere huizen. Tegenwoordig worden er voornamelijk opdekdeuren en -kozijnen besteld, omdat deze gemakkelijker te plaatsen zijn. Maar door de populariteit van de wat oudere bouwstijl, zoals jaren 30 woningen, komt daarmee de stompe deur ook weer terug!

Het verschil tussen een opdekdeur en stompe deur

Hoewel beide deuren in een kozijn geplaatst worden, zit er een verschil tussen stompe deuren en opdekdeuren. Een stompe deur valt, in tegenstelling tot een opdekdeur, volledig ín het kozijn. De zijkanten van een stompe deur zijn dus vlak. Je ziet de naden tussen de deur en het kozijn zitten. Een opdekdeur valt over het kozijn heen, waardoor de naden tussen deur en kozijn in gesloten stand niet zichtbaar zijn.

vtwonen grijze stalen deur met glas gewoongers

Wist je dat...

GewoonGers stompe deuren op maat maakt voor jouw bestaande kozijn? Wél een make-over, maar géén gedoe met een verbouwing! Bekijk onze stompe deuren in een van onze showrooms.

Bekijk onze showrooms

Veel gestelde vragen over stompe deuren