Wat is het verschil tussen een opdekdeur en stompe deur?

Heb je een kozijn waarin je deur valt? Dan heb je een opdekdeur of stompe deur erin hangen. Een opdekdeur is een deur die gedeeltelijk over het kozijn heen valt en een stompe deur valt helemaal in het kozijn. Ik vertel je meer over het verschil tussen een opdekdeur en stompe deur.

Ontwerp jouw deur

Opdekdeur De Blaak GewoonGers

Opdekdeur en stompe deur: deuren voor in het kozijn

Het kozijn is het frame van de deur en houdt via scharnieren de opdekdeur of stompe deur vast. Een kozijn met deur houdt veel tocht tegen en kom je in principe in elk huis tegen. Een kozijn wordt meestal gemaakt van hout of metaal.

Aluminium Scharnierdeur GewoonGers

Wat is een opdekdeur?

Een opdekdeur valt gedeeltelijk óver het kozijn heen. Hierdoor zijn de naden tussen de deur en het kozijn niet zichtbaar en steekt de deur een stukje uit ten opzichte van het kozijn. De meeste nieuwere huizen hebben opdekdeuren, omdat deze makkelijker te plaatsen zijn dan stompe deuren.

Wat is een stompe deur?

Een stompe deur valt als het ware weg in het kozijn. Dit betekent dat de deur in gesloten stand helemaal ín het kozijn ligt. Een stompe deur vind je vooral in wat oudere huizen. Tegenwoordig worden er voornamelijk opdekdeuren en -kozijnen besteld, omdat deze gemakkelijker te plaatsen zijn. Maar door de populariteit van de wat oudere bouwstijl, zoals jaren 30 woningen, komt daarmee de stompe deur ook weer terug!

Wat is het verschil tussen een opdekdeur en stompe deur

Hoewel beide deuren in een kozijn geplaatst worden, zit er een verschil tussen stompe deuren en opdekdeuren. Een stompe deur valt volledig ín het kozijn. De zijkanten van een stompe deur zijn vlak, zodat de stompe deur geheel in het kozijn kan vallen. Je ziet de naden tussen de deur en het kozijn zitten als de stompe deur in gesloten stand staat. Een opdekdeur valt óver het kozijn heen, waardoor de naden tussen deur en kozijn in gesloten stand niet zichtbaar zijn. Een opdekdeur heeft dus eigenlijk een ‘rand’ die over het kozijn heen valt.

Opdekdeur of stompe deur

Het verschil tussen een stompe deur en opdekdeur

Als je een kozijn of frame om je deur hebt zitten, dan heb je een stompe deur of opdekdeur. Wil je weten welk type deur jij hebt? Bekijk deze video.

Zwart stalen opdekdeur met kozijn GewoonGers Gers deur

Wist je dat...

GewoonGers stompe deuren op maat maakt voor jouw bestaande kozijn? Wél een make-over, maar géén gedoe met een verbouwing! Bekijk hier meer over onze stalen stompe deuren.

Waarom een GewoonGers stompe deur?

  • Perfect op maat gemaakt

    Iedere woning is anders. Daarom worden álle producten van GewoonGers per bestelling helemaal op maat gemaakt. Altijd. Dat is wel zo speciaal.
  • Gemaakt in eigen fabriek

    Van schets tot afwerking: het hele productieproces vindt plaats in onze eigen werkplaats. Zo waarborgen we de kwaliteit die we beloven en heb je altijd één aanspreekpunt.
  • Inclusief inmeten en monteren

    Het inmeten én de montage is altijd bij de prijs inbegrepen. Je hoeft dus geen rekening te houden met extra kosten achteraf. Wij leveren door heel Nederland voor een vast tarief.